Kermes ne zaman yapılır ?

Ali

New member
Kermes Ne Zaman Yapılır? Bir Zamanlar, Bir Kermeste...

Merhaba forumdaşlar!

Bugün, belki de en çok çocukluğumuzun en güzel anılarından birini konuşmak istiyorum. Kermes! Duyduğumda aklıma ilk gelen, o renkli çadırlar, el yapımı ürünler ve yüzümdeki mutluluk olur. Ama bir kermesin, sadece zamanını bilmekten daha derin bir anlamı vardır. Kermesler, aslında sadece bir etkinlik değil, o yüzden de hep "ne zaman yapılır?" sorusunun ötesinde, içinde sakladığı duygular ve anıların derinliğindedir. Bir yanda çözüm odaklı düşünen erkekler, bir yanda ise ilişkisel bağlarla duygusal bir bakış açısı benimseyen kadınlar… Herkesin farklı bir bakış açısı olsa da, kermesin bizde bıraktığı izlerin ortak bir noktası vardır: Birlikte olmanın ve paylaşmanın gücü.

Erkek Bakış Açısı: Kermes Zamanı, Planlama ve Strateji

Kermes zamanları, çocukken, hep bir nevi tatil havası gibi gelirdi. Benim için, en çok dikkatimi çeken şey, kermesin aslında bir planlama işine dönüşmesiydi. Bir erkek olarak, kermesin ne zaman yapılacağı sorusu, yalnızca bir "takvim" meselesi değildi. Bir strateji, bir plan vardı. Önceden, hangi ürünlerin satılacağı, hangi takımların hangi işleri üstleneceği ve nasıl daha fazla gelir elde edilebileceği üzerine düşünmek zorundaydık. Hatırlıyorum, her kermeste, standlar kurulmadan önce yapılan o yoğun hazırlıkları. Herkes bir araya gelir, kermesin en verimli şekilde yapılması için saatlerce plan yapardı. Hangi gün yapacağız? Cumartesi mi, pazar mı? Hangi saatte daha çok insan gelir?

Bir erkek için, kermes bir nevi hedeflere ulaşmak, çözüm bulmak ve verilen sorumlulukları başarıyla yerine getirmek gibidir. Takvimdeki "kermes günü" yaklaştıkça heyecan artar ama bu heyecan, aynı zamanda o günü "başarılı" kılma sorumluluğunun da üzerinizdeki baskısını hissettirmekten geri durmaz. Kermes günü geldiğinde, her şeyin yolunda gitmesi için tüm hazırlıklar yapılmış olmalıydı. Her ürünün fiyatı belirlenmiş, her gönüllü işini yapmaya hazırdı. Kermesin zamanı, o kadar önemli bir ayrıntıydı ki, bir hata yapmamak için her şeyin önceden hesaplanması gerekiyordu. Yani, "kermes ne zaman yapılır?" sorusunun cevabı, aslında sadece bir tarih değil, stratejinin ve işin ciddiyetinin bir yansımasıydı.

Ancak, zaman ilerledikçe, anladım ki, kermes sadece bir etkinlik değil, o yüzden de sadece stratejiyle yapılan bir şey de değildi. Kermesin aslında, içinde pek çok duyguyu barındıran bir organizasyon olduğunu fark ettim. İnsanların birlikte, bir şeyler için çaba gösterdiği bir süreç, sadece bir takvime sıkıştırılacak kadar basit değildi.

Kadın Bakış Açısı: Kermesin Zamanı, Birlikte Olmanın ve Paylaşmanın Zamanı

Kermeslerin gerçek anlamını, aslında kadınlar anlatabilir. Her kermeste, özellikle o günün nasıl geçirileceğine dair duyduğum yaklaşım, genellikle duygusal bir tondan gelirdi. Kadınlar, kermesin "ne zaman yapılır" sorusuna verdikleri yanıtlarda, yalnızca zaman diliminden değil, insanları bir araya getiren o ilişkisel bağdan da bahsederler. Kermes günü, bir kadın için, çoğu zaman yardımlaşmanın, başkalarına değer vermenin ve hep birlikte bir şeyler yaratmanın günüydü.

Bir arkadaşım, kermese yardım etmek için çok heyecanlıydı. O kadar ki, kermes günü yaklaştıkça, hangi ürünleri satacağına karar vermek için her gün saatlerce mağazalarda gezdiğini anlatıyordu. Aslında, o da kermesin takvimini planlamaktan keyif alıyordu, ama bence en çok, başkalarına nasıl yardım edebileceğini düşünüyordu. O gün geldiğinde, standında sattığı el yapımı takıların her birini, satmaktan çok, onları alacak olan kişilere düşünerek hazırlamıştı. Kermesin zamanı, sadece ürün satmaktan, insanların birbirlerine bir şeyler sunma zamanıydı.

Bir kadın için, kermes günleri, insanları bir araya getiren en güzel anlardan biri olabilir. Kermesin zamanı, o kadar basit bir tarih değil, aslında duygusal bağların güçlendiği, dostlukların pekiştiği bir süreçti. Kadınlar, o gün, sadece başkalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda toplumla da güçlü bir bağ kurarlardı. Zamanla, o kermeste satılan her ürün, bir anlam taşımaya başlardı. Çünkü kermes, en başta insanları birleştiren bir etkinlikti. O yüzden, kermesin ne zaman yapılacağı, sadece takvime göre değil, insanların birlikte olma arzusuyla şekillenen bir şeydi.

Bir Kermeste: Geçmişten Bir Hatıra

Bir kermeste yaşadığım bir anıyı hatırlıyorum. Küçük bir kasabada, yıllar önce bir kermes yapılmıştı. O kermeste, eski öğretmenimle karşılaştım. Onun standında, çocukken öğrendiğimiz bir şiirle ilgili el yazması bir kitap vardı. O kitabı almak, o günün anlamını derinden yaşamak gibiydi. O kermes, yalnızca bir alışveriş ya da bir organizasyon değil, o kasabanın tüm insanları için bir yeniden buluşma, bir araya gelme ve birlikte zaman geçirme fırsatına dönüşmüştü. Gerçekten, kermes sadece bir takvim tarihi değil, bir araya gelmenin, geçmişi yad etmenin ve geleceğe umut bırakmanın zamanıydı.

Kermes Zamanı: Birlikte Paylaşmak, Birlikte Yaşamak

Sonuç olarak, kermesler ne zaman yapılır? Belki de bu sorunun cevabı, sadece bir tarihten ibaret değildir. Kermesler, toplumun birlikte hareket ettiği, bağların güçlendiği zamanlardır. Kimileri için bir çözüm ve planlama süreci, kimileri içinse duygusal ve toplumsal bağları pekiştiren bir fırsattır. Kermes, insanların bir araya gelmesi, birbirlerine yardım etmesi, dayanışma içinde olmaları demektir. Yani, kermesin zamanı, aslında birlikte olma arzusunun somut bir yansımasıdır.

Peki, sizce kermesler ne zaman yapılır? Hangi anılarınızı hatırlatır? Sizin için kermesin anlamı nedir? Kermesler hakkında düşündüğünüzde aklınıza gelen ilk şey nedir? Yorumlarınızı bekliyorum!