Seçici algı nedir örnek ?

Ozer

Global Mod
Global Mod
Seçici Algı: O Gözler Sadece İstediğini Görür!

Selam forumdaşlar! Bugün biraz eğlenceli bir konuyu ele alıyoruz: seçici algı! Evet, yanlış duymadınız, seçici algı. Peki, nedir bu? Gözlerinizin sadece görmek istediğini görme durumu mu? Yoksa beyninizin "Ben bunu görmem, çünkü bu bana uyar mı?" diye cevap vermesi mi? Gelin, birlikte keşfedelim, ama baştan söyleyeyim: işin içinde bolca kahkaha ve biraz da mizah olacak!

Hadi başlayalım, çünkü bu konuyu gerçekten ciddiye alırsak, çok ciddi olacağız. Ve kimse ciddi olmak istemez, değil mi?

Seçici Algı Nedir?

Hadi gelin, önce biraz bilimsel açıdan bakalım: Seçici algı, beynimizin dünyayı nasıl algıladığını belirleyen bir mekanizmadır. Yani, bazen gözlerimiz görse de beynimiz, "Bunu görmüyorum, çünkü burası bana göre değil!" diyebilir. Bu, tamamen bilinçli olmasa da çoğu zaman “Ben bunu istiyorum, o zaman görüyorum!” gibi bir mantıkla işler. Kısacası, beynimiz yalnızca ilgilendiği, kafasında yer alan ya da daha önce deneyimlediği şeylere odaklanır ve geri kalanını “Bunu bana unuttur, bu önemli değil” diyerek yok sayar.

Erkeklerin Seçici Algı: "Hedefe Kilitlenmiş Bir Radar!"

Erkekler, genellikle çözüm odaklıdır, değil mi? Her şeyin bir çözümü olduğunu düşünürler ve mantıklı bir hedefe yönelirler. Seçici algıyı ise bazen hedefe ulaşmak için kullandıkları “gizli” bir araç gibi düşünebiliriz. Mesela, erkeklerin “Seçici Algı” süper güçlerinin ilk örneği, market alışverişi! Bir erkek, “Biraz süt alayım, ekmek alayım, en sevdiğim çikolatalardan da alayım” der ve süper odaklanmış bir şekilde alışveriş yapar. Raflara bakarken, sadece süt, ekmek ve çikolataları görür. Ama o sırada marketin köşesinde bir kampanya var: "Üç al, bir bedava!" O hiç fark etmez.

Bir erkek, o sırada yanındaki “bedava” şeyleri görmez bile çünkü o anki hedefi sadece süt ve ekmek almadır. O kadar seçicidir ki, etrafındaki her şeyin adeta bulanık hale gelmesini sağlar. Ama bir başka örnek, arabasını park ettiği yerin tam karşısında, "Bedava Çekiliş!" pankartını görmesiyle, menüyü değiştirir. Çünkü bu, ona daha cazip gelir. Yani, erkeklerin seçici algısı aslında o anki hedeflerine doğru şekillenir.

Kadınların Seçici Algı: "Gözlerim Her Şeyi Görür, Ama Yüreğimle Seçerim!"

Kadınlar ise, genellikle daha empatik ve ilişki odaklı bir bakış açısına sahiptirler. Bir şeyin “gerçekten önemli” olup olmadığını anlamak, çoğu zaman onların duygusal zekâlarına bağlıdır. Seçici algı konusu da buna benzer bir şekilde işliyor. Yani kadınların seçici algısı, sadece neyi görmek istediklerinden değil, aynı zamanda neyi görmek istemediklerinden de kaynaklanır.

Örneğin, kadınlar genellikle kalabalık bir odada gürültüyü duymazlar. Ama bir “yardım edebilir miyim?” ya da “çok güzel görünüyorsun” gibi bir şey duyduklarında, hemen başlarını çevirirler. İşte bu, seçici algının bir diğer örneği: Yani bir kadının odaklandığı şeyler sadece içsel değerlerle bağlantılıdır. Gözleri, sadece ruhunu okşayan şeyleri görür, diğerleri silinir.

Kadınlar, bazen tüm o detayları fark ederler ki, erkekler bazen bu detaylara “neden bu kadar takılıyorsun?” derler. Ama işte kadınlar için o detaylar, küçük bir jest ya da davranış bile, ilişkinin öyküsünü yazan birer parça olur. Seçici algı, kadınların duygusal dünyasında daha çok ilişki, bağ kurma ve empati ile şekillenir.

Seçici Algının Gücü: "Evet, Benim Görmem Gereken Şeyleri Görebilirim!"

Peki, bu seçici algı gerçekten de her zaman doğru bir şey mi? Çoğu zaman, evet! Seçici algı, hayatımızı daha düzenli ve net görmemizi sağlar. Ama bazen de işin komik tarafı devreye girer. Mesela, evde sürekli kaybolan çoraplar veya aynı sözü tekrar tekrar duymak... Burada, erkeklerin seçici algısının "hadi bunu unutalım, önemli değil" dediğini, kadınların ise "Bu çorapları gerçekten bulmalısın, bu kaybolan çorapları bulmam gerekiyor!" diye daha net bir şekilde algıladığını görebiliyoruz.

Ve işte burada, her şeyin bir çözümü vardır mantığı ile her şeyin arkasında bir anlam vardır mantığı arasında güzel bir denge kurulmuş olur. Erkeklerin "işe odaklanması" ile kadınların "ilişkileri odaklanması" arasındaki fark da burada devreye girer.

Tartışma Zamanı: Ne Kadar Seçiciyiz?

Seçici algı ile ilgili daha ne keşfedeceğiz? Sizce seçici algının yaşamınıza etkisi nedir? Hangi konularda seçici olduğunuzu düşünüyorsunuz? Erkekler, markette ne kadar stratejik olabiliyor? Kadınlar, sosyal hayatta ne gibi ilişkiler kuruyor? Seçici algı aslında daha çok görmek istediklerimizi görmek ve görmek istemediklerimizi görmemekle ilgili mi, yoksa hayatı daha rahat ve kontrol edilebilir hale getirmek mi?

Yorumlarınızı bekliyorum! Seçici algı hakkında ne düşünüyorsunuz, acaba siz de bazen sadece görmek istediklerinizi görmüyor musunuz? :)