Bir forumda yıllar önce açılmış bir başlığa denk gelmiştim. Başlık oldukça basitti: “Alaylı olmak ne demek?” Fakat altındaki yorumlar, tek bir kelimenin insanların hayatlarında ne kadar farklı anlamlar taşıyabileceğini gösteriyordu. O yorumlardan biri özellikle dikkatimi çekmişti. Hikâyesini paylaşan kişi şöyle başlamıştı:
“Dedem hep ‘Ben alaylıyım evlat’ derdi. Çocukken bunu bir övünç mü yoksa bir eksiklik mi olarak söylediğini anlayamazdım. Yıllar sonra aynı soruyu kendime sormaya başladım.”
İşte bu hikâye, “alaylı” kelimesinin sözlük anlamının çok ötesine uzanan bir yolculuğa dönüştü.
Alaylı Kelimesi Ne Anlama Gelir?
Türkçede “alaylı” kelimesi, bir mesleği veya işi okulda ya da akademik eğitimle değil, uygulamanın içinde öğrenmiş kişiler için kullanılır. Kelimenin kökeni Osmanlı dönemindeki askerî yapıya kadar uzanır. O dönemde askerî okullardan mezun olanlara “mektepli”, birliklerde yetişerek rütbe kazananlara ise “alaylı” denirdi.
Zamanla bu ayrım askeriyenin dışına taşındı. Bugün bir yazılımcı, aşçı, marangoz, fotoğrafçı veya gazeteci için de kullanılabilir. Alaylı olmak çoğu zaman deneyimle öğrenmek anlamına gelir.
Fakat bu tanımın ardında çok daha ilginç hikâyeler bulunur.
Bir Tamirhanede Başlayan Tartışma
Forumdaki hikâyenin sahibi olan Murat, gençlik yıllarında bir otomobil tamirhanesinde çalıştığını anlatıyordu.
Tamirhanenin ustası Hasan Usta, ilkokuldan sonra eğitim hayatına devam edememişti. Buna rağmen motor sesinden arızayı tahmin edecek kadar deneyimliydi.
Bir gün dükkâna yeni mezun bir mühendis geldi.
Motoru inceleyen mühendis uzun hesaplamalar yaptı, çeşitli ölçümler aldı ve teknik rapor hazırladı.
Hasan Usta ise motoru birkaç dakika dinledi.
“Yakıt beslemesinde düzensizlik var,” dedi.
Mühendis önce itiraz etti.
“Bu kadar kısa sürede anlamanız mümkün değil.”
Fakat birkaç saat sonra yapılan incelemeler sonucunda arızanın gerçekten Hasan Usta’nın söylediği yerde olduğu ortaya çıktı.
Dışarıdan bakıldığında hikâyenin kahramanı Hasan Usta gibi görünüyordu. Ancak olayın ilginç kısmı bundan sonra başladı.
Mühendis kırılmak yerine Hasan Usta’nın yanına gidip şöyle dedi:
“Ben okulda teoriyi öğrendim. Siz yılların deneyimini taşıyorsunuz. Aslında birbirimizi tamamlıyoruz.”
O an dükkândaki herkes sessizleşmişti.
Çünkü mesele alaylı veya mektepli olmak değil, bilgiyi nasıl geliştirdiğimizdi.
Farklı Bakış Açıları Aynı Masada Buluşunca
Hikâyeye sonradan dahil olan kişilerden biri de Murat’ın arkadaşı Elif’ti.
Murat yaşanan olayı teknik bir başarı hikâyesi olarak değerlendiriyordu. Ona göre önemli olan sorunun çözülmesiydi. Hangi yöntem daha hızlı ve etkili sonuç veriyorsa o tercih edilmeliydi.
Elif ise olaya farklı bir açıdan yaklaştı.
“Bence burada asıl önemli olan, iki insanın birbirini dinlemesi,” dedi.
“Eğer mühendis Hasan Usta’yı küçümseseydi ya da Hasan Usta genç mühendisi dışlasaydı, kimse bir şey öğrenemezdi.”
Bu yorum dükkândaki tartışmayı bambaşka bir noktaya taşıdı.
Murat daha çok çözümün kendisine odaklanırken, Elif insanların kurduğu ilişkilere dikkat çekiyordu.
İkisi de haklıydı.
Biri strateji ve sonuç üzerinden düşünüyordu.
Diğeri iletişim ve karşılıklı anlayış üzerinden.
Aslında başarılı ekiplerin çoğu tam da bu dengeyi kurabildiği için başarılı oluyor.
Tarih Boyunca Alaylıların Rolü
Alaylı kavramını anlamak için biraz geçmişe bakmak gerekiyor.
Osmanlı’nın son dönemlerinde mektepli ve alaylı tartışmaları oldukça yaygındı. Modern eğitim kurumlarından mezun olanlar bilimsel yöntemleri temsil ederken, alaylılar yılların tecrübesini taşıyordu.
Benzer durum dünyanın farklı yerlerinde de yaşandı.
Sanayi devriminde birçok usta, mesleğini çıraklıktan öğrenmişti. Üniversiteler yaygınlaştıkça teorik bilgi ön plana çıktı. Ancak üretimin devam etmesi için deneyim sahibi ustalara da ihtiyaç vardı.
Bugün teknoloji sektöründe bile benzer örnekler görülüyor.
Bazı insanlar üniversite eğitimi alırken bazıları internet kaynakları, projeler ve yıllar süren pratik çalışmalar sayesinde uzmanlaşıyor.
Bu nedenle alaylı ve mektepli ayrımı çoğu zaman bir rekabetten çok farklı öğrenme yollarını temsil ediyor.
Kütüphanedeki Karşılaşma
Murat’ın hikâyesi burada bitmiyordu.
Yıllar sonra bir kütüphanede çalışırken ilginç bir olay yaşadığını anlatıyordu.
Orada Selin adında bir araştırmacıyla tanışmıştı.
Selin akademik kariyer yapmıştı ve belgeler üzerinde çalışıyordu.
Bir gün eski bir ustanın yazdığı not defterleri üzerine konuşmaya başladılar.
Murat, defterlerdeki uygulamalı bilgilerin çok değerli olduğunu düşünüyordu.
Selin ise kaynakların doğrulanması gerektiğini söylüyordu.
Saatler süren sohbetin sonunda ortak bir noktada buluştular.
Deneyim önemliydi.
Ama deneyimin sistemli şekilde kayıt altına alınması da önemliydi.
O gün Murat şunu fark etti:
Bilgi yalnızca okul sıralarında ya da iş başında öğrenilmiyordu.
Gerçek bilgi, farklı yöntemlerle edinilen deneyimlerin birleşiminden doğuyordu.
Toplum Neden Alaylıları ve Mekteplileri Karşı Karşıya Getiriyor?
Forumdaki tartışmaların çoğunda insanlar taraf seçmeye çalışıyordu.
Kimileri:
“Tecrübe her şeydir.”
diyordu.
Kimileri ise:
“Eğitim olmadan ilerleme olmaz.”
görüşünü savunuyordu.
Oysa hayat bu kadar keskin çizgilerle ilerlemiyor.
Bir cerrahın eğitim alması gerekir.
Bir mühendisin teorik bilgiye ihtiyacı vardır.
Ama aynı zamanda yıllarca sahada çalışan bir ustanın deneyimi de göz ardı edilemez.
Toplum bazen bu iki yaklaşımı rakip gibi gösteriyor.
Halbuki çoğu büyük başarı, farklı bilgi türlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.
Alaylı Olmak Bir Eksiklik Mi, Bir Güç Mü?
Forumdaki başlığın sonunda Murat şu cümleyi yazmıştı:
“Dedem kendine alaylı derken aslında bir eksikliğini değil, öğrenme yolculuğunu anlatıyormuş.”
Bu cümle uzun süre aklımda kaldı.
Çünkü alaylı olmak yalnızca diploma sahibi olmamak anlamına gelmiyor.
Birçok durumda merak etmek, gözlemlemek, denemek, hata yapmak ve yeniden denemek anlamına geliyor.
Öte yandan akademik eğitim de yalnızca diploma almak değildir.
Sistemli düşünmek, araştırmak ve bilgiyi doğrulamak anlamına gelir.
Belki de asıl soru şudur:
Bilgiyi nereden öğrendiğimiz mi daha önemlidir, yoksa onu nasıl kullandığımız mı?
Siz ne düşünüyorsunuz?
Bir işi en iyi öğrenme yöntemi deneyim midir, eğitim midir?
Yoksa gerçek ustalık, ikisini bir araya getirebilmekte mi saklıdır?
Kaynaklar: Türk Dil Kurumu sözlük tanımları, Osmanlı askerî tarihine ilişkin genel tarih kaynakları ve meslek öğrenimi üzerine akademik çalışmalar.
“Dedem hep ‘Ben alaylıyım evlat’ derdi. Çocukken bunu bir övünç mü yoksa bir eksiklik mi olarak söylediğini anlayamazdım. Yıllar sonra aynı soruyu kendime sormaya başladım.”
İşte bu hikâye, “alaylı” kelimesinin sözlük anlamının çok ötesine uzanan bir yolculuğa dönüştü.
Alaylı Kelimesi Ne Anlama Gelir?
Türkçede “alaylı” kelimesi, bir mesleği veya işi okulda ya da akademik eğitimle değil, uygulamanın içinde öğrenmiş kişiler için kullanılır. Kelimenin kökeni Osmanlı dönemindeki askerî yapıya kadar uzanır. O dönemde askerî okullardan mezun olanlara “mektepli”, birliklerde yetişerek rütbe kazananlara ise “alaylı” denirdi.
Zamanla bu ayrım askeriyenin dışına taşındı. Bugün bir yazılımcı, aşçı, marangoz, fotoğrafçı veya gazeteci için de kullanılabilir. Alaylı olmak çoğu zaman deneyimle öğrenmek anlamına gelir.
Fakat bu tanımın ardında çok daha ilginç hikâyeler bulunur.
Bir Tamirhanede Başlayan Tartışma
Forumdaki hikâyenin sahibi olan Murat, gençlik yıllarında bir otomobil tamirhanesinde çalıştığını anlatıyordu.
Tamirhanenin ustası Hasan Usta, ilkokuldan sonra eğitim hayatına devam edememişti. Buna rağmen motor sesinden arızayı tahmin edecek kadar deneyimliydi.
Bir gün dükkâna yeni mezun bir mühendis geldi.
Motoru inceleyen mühendis uzun hesaplamalar yaptı, çeşitli ölçümler aldı ve teknik rapor hazırladı.
Hasan Usta ise motoru birkaç dakika dinledi.
“Yakıt beslemesinde düzensizlik var,” dedi.
Mühendis önce itiraz etti.
“Bu kadar kısa sürede anlamanız mümkün değil.”
Fakat birkaç saat sonra yapılan incelemeler sonucunda arızanın gerçekten Hasan Usta’nın söylediği yerde olduğu ortaya çıktı.
Dışarıdan bakıldığında hikâyenin kahramanı Hasan Usta gibi görünüyordu. Ancak olayın ilginç kısmı bundan sonra başladı.
Mühendis kırılmak yerine Hasan Usta’nın yanına gidip şöyle dedi:
“Ben okulda teoriyi öğrendim. Siz yılların deneyimini taşıyorsunuz. Aslında birbirimizi tamamlıyoruz.”
O an dükkândaki herkes sessizleşmişti.
Çünkü mesele alaylı veya mektepli olmak değil, bilgiyi nasıl geliştirdiğimizdi.
Farklı Bakış Açıları Aynı Masada Buluşunca
Hikâyeye sonradan dahil olan kişilerden biri de Murat’ın arkadaşı Elif’ti.
Murat yaşanan olayı teknik bir başarı hikâyesi olarak değerlendiriyordu. Ona göre önemli olan sorunun çözülmesiydi. Hangi yöntem daha hızlı ve etkili sonuç veriyorsa o tercih edilmeliydi.
Elif ise olaya farklı bir açıdan yaklaştı.
“Bence burada asıl önemli olan, iki insanın birbirini dinlemesi,” dedi.
“Eğer mühendis Hasan Usta’yı küçümseseydi ya da Hasan Usta genç mühendisi dışlasaydı, kimse bir şey öğrenemezdi.”
Bu yorum dükkândaki tartışmayı bambaşka bir noktaya taşıdı.
Murat daha çok çözümün kendisine odaklanırken, Elif insanların kurduğu ilişkilere dikkat çekiyordu.
İkisi de haklıydı.
Biri strateji ve sonuç üzerinden düşünüyordu.
Diğeri iletişim ve karşılıklı anlayış üzerinden.
Aslında başarılı ekiplerin çoğu tam da bu dengeyi kurabildiği için başarılı oluyor.
Tarih Boyunca Alaylıların Rolü
Alaylı kavramını anlamak için biraz geçmişe bakmak gerekiyor.
Osmanlı’nın son dönemlerinde mektepli ve alaylı tartışmaları oldukça yaygındı. Modern eğitim kurumlarından mezun olanlar bilimsel yöntemleri temsil ederken, alaylılar yılların tecrübesini taşıyordu.
Benzer durum dünyanın farklı yerlerinde de yaşandı.
Sanayi devriminde birçok usta, mesleğini çıraklıktan öğrenmişti. Üniversiteler yaygınlaştıkça teorik bilgi ön plana çıktı. Ancak üretimin devam etmesi için deneyim sahibi ustalara da ihtiyaç vardı.
Bugün teknoloji sektöründe bile benzer örnekler görülüyor.
Bazı insanlar üniversite eğitimi alırken bazıları internet kaynakları, projeler ve yıllar süren pratik çalışmalar sayesinde uzmanlaşıyor.
Bu nedenle alaylı ve mektepli ayrımı çoğu zaman bir rekabetten çok farklı öğrenme yollarını temsil ediyor.
Kütüphanedeki Karşılaşma
Murat’ın hikâyesi burada bitmiyordu.
Yıllar sonra bir kütüphanede çalışırken ilginç bir olay yaşadığını anlatıyordu.
Orada Selin adında bir araştırmacıyla tanışmıştı.
Selin akademik kariyer yapmıştı ve belgeler üzerinde çalışıyordu.
Bir gün eski bir ustanın yazdığı not defterleri üzerine konuşmaya başladılar.
Murat, defterlerdeki uygulamalı bilgilerin çok değerli olduğunu düşünüyordu.
Selin ise kaynakların doğrulanması gerektiğini söylüyordu.
Saatler süren sohbetin sonunda ortak bir noktada buluştular.
Deneyim önemliydi.
Ama deneyimin sistemli şekilde kayıt altına alınması da önemliydi.
O gün Murat şunu fark etti:
Bilgi yalnızca okul sıralarında ya da iş başında öğrenilmiyordu.
Gerçek bilgi, farklı yöntemlerle edinilen deneyimlerin birleşiminden doğuyordu.
Toplum Neden Alaylıları ve Mekteplileri Karşı Karşıya Getiriyor?
Forumdaki tartışmaların çoğunda insanlar taraf seçmeye çalışıyordu.
Kimileri:
“Tecrübe her şeydir.”
diyordu.
Kimileri ise:
“Eğitim olmadan ilerleme olmaz.”
görüşünü savunuyordu.
Oysa hayat bu kadar keskin çizgilerle ilerlemiyor.
Bir cerrahın eğitim alması gerekir.
Bir mühendisin teorik bilgiye ihtiyacı vardır.
Ama aynı zamanda yıllarca sahada çalışan bir ustanın deneyimi de göz ardı edilemez.
Toplum bazen bu iki yaklaşımı rakip gibi gösteriyor.
Halbuki çoğu büyük başarı, farklı bilgi türlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.
Alaylı Olmak Bir Eksiklik Mi, Bir Güç Mü?
Forumdaki başlığın sonunda Murat şu cümleyi yazmıştı:
“Dedem kendine alaylı derken aslında bir eksikliğini değil, öğrenme yolculuğunu anlatıyormuş.”
Bu cümle uzun süre aklımda kaldı.
Çünkü alaylı olmak yalnızca diploma sahibi olmamak anlamına gelmiyor.
Birçok durumda merak etmek, gözlemlemek, denemek, hata yapmak ve yeniden denemek anlamına geliyor.
Öte yandan akademik eğitim de yalnızca diploma almak değildir.
Sistemli düşünmek, araştırmak ve bilgiyi doğrulamak anlamına gelir.
Belki de asıl soru şudur:
Bilgiyi nereden öğrendiğimiz mi daha önemlidir, yoksa onu nasıl kullandığımız mı?
Siz ne düşünüyorsunuz?
Bir işi en iyi öğrenme yöntemi deneyim midir, eğitim midir?
Yoksa gerçek ustalık, ikisini bir araya getirebilmekte mi saklıdır?
Kaynaklar: Türk Dil Kurumu sözlük tanımları, Osmanlı askerî tarihine ilişkin genel tarih kaynakları ve meslek öğrenimi üzerine akademik çalışmalar.